Zakořenění vinné révy není složité. Zkuste si vypěstovat vlastní víno

Zakořenění vinné révy není složité. Zkuste si vypěstovat vlastní víno

Vinná réva může růst i na vaší zahradě. Stačí neudělat chybu na samotném začátku. Poradíme vám se správným zakořeněním. Jedině tak máte jistotu, že se správně ujme. Zbytek už bude jenom na vás, tedy na vašich dovednostech, znalostech a na pravidelné péči.

Co budete potřebovat

Aby se vinná réva zakořenila tak, jak má, neobejdete se bez několika základních a také nezbytných věcí. Všechny jsme uvedli v tomto našem souhrnu níže:

  • Větve vinné révy
  • Litrová sklenice
  • Stojatá voda
  • Ostrý nůž
  • Vosk nebo parafín
  • Půllitrový kelímek
  • Substrát

Nejvyšší čas začít

Je dobré vědět, že vinnou révu je třeba připravovat v druhé polovině února. Nastává proto optimální doba k tomu, se na zakořenění nachystat. Základem je vytvoření řízků a ty následně nechat zakořenit. Dobrým tipem je i fakt, že v nádobě by mělo být minimum vody. Postačí zhruba 1 centimetr, jelikož větší množství je spíše na škodu. Do vody je možné přidat také kousek látky, která tekutinu nasaje, což se hodí ve chvíli, kdy hladinu nechcete každý den kontrolovat.

Připravte si řízky

Jde o velmi důležitý krok. Každý řez by měl být veden asi 1,5 centimetru pod pupenem. Spodek tak bude ve vodě, zatímco pupen nad hladinou. Každá větvička by měla mít asi 2 až 3 pupeny. Horní konec by měl být do pěti centimetrů nad posledním pupenem. Jedině tak provedete řízkování vinné révy správně.

Dalším krokem při přípravě řízků vinné révy jsou krátké svislé řezy. Ty proveďte ostrým špičatým nožem v oblasti pupenů. Díky tomu zajistíte, že vám bude vinná réva růst tím směrem, který potřebujete.

Do nádoby s vodou

Když jsou řízky hotové, můžete je vložit do nádoby s vodou. Dejte jich do sklenice tolik, kolik se vejde. Do sklenice následně nalijte také vodu. Jak bylo zmíněno, ono požadované množství je zhruba jeden centimetr od dna.

Opomenout nelze ani to, že horní část řízků by měla být ochráněna. A to tak, že použijete vosk nebo parafín. Stačí zapálená svíčka a do roztaveného vosku namočíte horní část a necháte vosk zaschnout. Více skutečně není potřeba.

Na správné místo

Sklenici kde máte své řízky, je třeba umístit tam, kde je teplo a světlo. Ideální je okenní parapet nad topením. Následující postup nijak neovlivníte, jelikož je třeba jenom čekat. Obvykle 3 až 4 týdny, než se začnou objevovat první kořeny.

Můžete sázet

Když se kořeny začnou vyvíjet, je možné ty nejaktivnější řízky postupně vyjímat a sázet je do samostatných nádob. Mohou to být kelímky s kvalitní zeminou. Optimální je sázet ty, kde už mají kořeny délku několik milimetrů. Delší už jsou také na škodu. Optimální je kořen o délce 5 mm.

Jak můžete vidět na obrázku, takto vypadá kořen, který se tvořil dlouhých 45 dní a jeho velikost už je přes povolené maximum. Kořen se láme a je vysoká pravděpodobnost toho, že se vinná réva neujme.

Sázení provádějte tak, že do kelímku s hlínou vytvoříte dostatečný otvor a do něho vinnou révu opatrně vložíte. Potom daný otvor zahrabete.

Substrát následně mírně přitlačte tak, abyste zajistili, že větvička vinné révy zde bude držet ve své správné, rovné poloze.

Na závěr, když je sázení u konce, nezapomínejte také zalít. Je vhodné udělat na dně kelímků díru, díky čemuž může přebytečné voda snadno odtéct.

Odstraňujte květy

Poslední krok souvisí také s nutností postupného odstraňování květů. Až se objeví, tak ještě nějakou dobu počkejte a až vyrostou i listy, tak květ odstraňte. Takto se starejte 1 až 1,5 měsíce o své řízky v kelímku. Potom je postupně vystavujte venkovnímu prostředí. Stačí na hodinu, dvě, tři a tak dále.

Až když se sazenice vinné révy dokonale ujmou, přichází ta chvíle, kdy je můžete přesadit ven na vaši zahradu a vytvořit si požadovaný domácí vinohrad.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *