Rajčata milují tekuté hnojivo z dřevěného popela: Jak ho správně připravit?

Připravte si pro rajčata jednoduchou zálivku s popelem, je bohatá na vápník.

Víte, že dřevěný popel je skvělý i jako hnojivo pro rajčata? Obsahuje velké množství vápníku, čímž přispívá ke kvalitnímu zrání a vývoji zdravých plodů. Nevyhazujte popel letního pečení špekáčků a raději připravte skvělé tekuté hnojivo. 

Popel rajčata milují

Ač je popel odpad, po kterém získaly popelnice své jméno, jde o surovinu, která má dobré využití právě v zahradě. Popel je totiž plný vápníku, který tak často rajčatům a další zeleni chybí. Šedočerný až bílý prach, který vznikne při hoření dřeva, je vhodným prostředkem ke hnojení a díky němu nebudou plody od špičky tmavnout a propadat se. Nedostatek vápníku na rajčatech vypadá jako strup na spodním konci plodu, který zahrádkáři často zaměňují za napadení plísní či jinou chorobou.

Nadbytek dusíku v půdě znamená nedostupnost vápníku pro rajčata.

Proč je popel báječný?

Dřevěný popel však neobsahuje jen 30 % vápníku. Je v něm i zhruba 10 % draslíku, o něco méně hořčíku a fosforu. Nutno dodat, že k přihnojení a výrobě domácího hnojiva pro rajčata a další plodiny i okrasné rostliny je vhodný jen popel dřevěný. Proto se starejte i o to, co spalujete, a pokud budete používat jiná pevná paliva, pak odeberte dřevěný popel dřív, než tak učiníte. Rozhodně můžete také používat popel z peletek a dřevěných briket, které vznikly lisováním.

Nejenže jsou rajčata plná drahocenných živin včetně důležitého draslíku, ale obsahují i důležitý karotenoidový pigment lykopen.

Jak připravit rajčatům hnojivo z popela? 

Výroba domácího hnojiva z popela není nijak náročná. Popel můžete do půdy zapravit i sypký, nicméně tekuté hnojivo se ke kořenům dostane lépe. V případě, že použijete popel tak, jak je, budete moci rozhodit a zpravit do země asi 1 lopatu na 3 metry čtvereční.

Domácí hnojivo tekuté se vyrábí z jednoho hrnku popela a deseti litrů vody. Popel můžete nechat ve vodně několik hodin louhovat, ale není to nutné. Jde jen o to, aby se lehký popel s vodou spojil. Tímto hnojivem můžete rostliny zalévat každé dva týdny. Dejte však pozor na kyselomilné rostliny, ty hnojivem z popela nezalévejte. Zálivka z jednoho hrnku je dostatečná, ale mírná, takže nehrozí přehnojení, můžete se však setkat také s recepty, které obsahují na stejné množství vody mnohem větší podíl popela a pak je nutné dávkovat méně.  

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *