Nekonečné zásoby česneku vypěstujete v obyčejných plastových lahvích na parapetu i balkoně. Vyzkoušeli jsme a roste jako o závod

Vypěstujte si na zimu vlastní zásobárnu vitamínů. Je to jednoduché, protože obyčejnému česneku se bude dařit i v plastových lahvích.

Česnek kuchyňský (Allium sativum) patří v naší v kuchyni jednoznačně mezi nejoblíbenější potraviny. Někdy mu říkáme také též česnek setý a ceníme si na něm nejenom štiplavé chuti, ale také bohaté zásobárny vitamínů a minerálních látek, které obsahuje. Mezi nejhojněji zastoupené patří vitamíny A, B6, B1 a C, z minerálních látek musíme jmenovat selen, vápník a jód. A nesmíme zapomenout ani na flavonoidy a polysacharidy.

Pěstování česneku v plastové lahvi

Seznam pomůcek pro tento typ pěstování česneku není nijak dlouhý, potřebujete jen:

  • 1 paličku česneku k zasazení
  • 1 plastovou lahev

Lahev by měla mít objem asi půl litru a do jedné se vejde jedna palička česneku. Pokud tedy nedáte na česnek v kuchyni dopustit a rádi byste si vypěstovali opravdu hojné zásoby, připravte si lahví více.

Seřízněte jejich horní okraj a uhlaďte ho. Bohatě postačí, když ho spečete rozpálenou žehličkou. Česnek položený nahoru se pak nepoškodí. Láhev naplňte vodou tak, aby sahala až po okraj a na závěr položte nahoru paličku česneku. Špičky stroužků musí směřovat vzhůru, jinak neporoste správně. Nyní se můžete začít těšit na svou zelenou úrodu.

První česnek sklízejte za dva týdny

Už se těšíte, až si do pomazánky nastříháte zelenou nať, která jí dodá tu správnou česnekovou chuť? Pak 1 až 2 týdny vydržte. Po této době se totiž začnou objevovat první zelené lístky. Ale sklízejte je s rozvahou. Pokud to totiž přeženete, můžete konkrétní stroužek, ze kterého vyrůstaly, zcela zahubit. Nejlepší bude, pokud budete česnekovou nať sklízet ostrými nůžkami vždy maximálně ve dvou třetinách její výšky.

Ovšem jestliže ještě chvíli počkáte, můžete se pustit do plnohodnotného pěstování česneku se vším všudy. Ony „zelené nitě“, jak se někdy prvním lístkům říká, totiž dokážou česnek připravit na běžnou výsadbu. A k té nepotřebujete nic složitého. Stačí smíchat tři díly běžné zahradní zeminy a jeden díl písku a vše nasypat do vhodného květináče. Jakmile česnek dostatečně zesílí, jednoduše opatrně oddělte jednotlivé stroužky a vysaďte ho.

Jak na malou česnekovou zahrádku

Pokud máte místa pro pěstování česneku více, využijte ověřené zahrádkářské kultury ke zvýšení jeho plodnosti. Pokud k němu vysadíte bazalku, cibuli (může jít i o tu jarní), měsíček lékařský nebo lichořeřišnici, pak se tyto rostlinky navzájem podpoří a vaše úroda bude větší. Totéž můžete samozřejmě provést i na klasickém záhonku.

Pustíte se také do pěstování česneku na balkoně nebo si počkáte až na jeho výsadbu na běžný záhon?

Podzimní výsadba česneku vám zajistí brzkou úrodu v příštím roce, naučte se její zásady

Zdroj: The Old Farmer’s Almanac

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *