Znáte způsob, jak bez fyzické námahy odstranit pařez?

Znáte způsob, jak bez fyzické námahy odstranit pařez?

Z nějakého důvodu jste porazili strom na zahradě nebo na dvoře, možná již příliš bránil výhledu nebo příliš stínil, možná byl napaden škůdci a nebyla možnost ho zachránit, nebo byl prostě už příliš starý.

V každém případě ale po pokáceném stromu zůstává pařez, který je obvykle na obtíž a není snadné jej odstranit.

Pokud na jeho odstranění nespěcháte a půl roku až rok počkáte, ukážeme vám, co udělat, abyste se ho po uplynutí této doby zbavili bez zbytečné fyzické námahy a nutnosti používat těžkou techniku.

Nejprve potřebujete shora do pařezu vyvrtat hluboké díry. Podle obvodu kmene bude obvykle postačovat vyvrtat 2 až 3 otvory.

Kouzlo zvané ledek

Odstraňte hobliny a připravte si krystalizovaný dusičnan (ledek) amonný, který můžete zakoupit v zahradnických potřebách i jiných specializovaných obchodech.

Ledek se používá zejména jako

  • vynikající startovací hnojivo pro zahnojení půdy
  • oxidační látka pro anorganickou syntézu, a
  • do dýmáku jako účinná látka v narkotizační směsi (dýmák je včelařská pomůcka, pomáhající eliminovat bodnutí).

Ledkem připravené otvory dobře vysypte. Když jsou naplněné, prstem do nich ledek ještě vtlačte a dosypte jej až po okraj. Doporučuje se používat ochranné rukavice.

Pařez je připraven k odstranění

Takto připravený pařez nechte bez zásahu přibližně půl roku až rok, jak jsme avizovali v úvodu článku. Doba bude závislá zejména na obvodu kmene a na tvrdosti dřeva. Že je proces ukončen poznáte nejlépe tak, že se kůra od zbytku kmene zcela oddělila a dřevo je na pohled vyschlé a na pohmat měkčí.

Teď tedy přichází čas pařez odstranit. Vezměte si hůl nebo klacek, který se vejde do vyvrtaných otvorů, a tlakem do stran pařez rozlomte. Poté pomocí úderů kladivem zvenčí po obvodu pařezu narušíte jeho strukturu tak, že již nebude problém jednotlivé kusy rukama vytáhnout.

Díru vzniklou po pařezu očistěte od jeho zbytků a zasypte zeminou.

Máte hotovo, bez kopání a fyzické námahy!

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *