Tajný zahrádkářský trik, jak rychle zakořenit růže: Od té doby co tento trik znám, řezané růže u nás končí v zahradě a kvetou roky!

Tajný zahrádkářský trik, jak rychle zakořenit růže: Od té doby co tento trik znám, řezané růže u nás končí v zahradě a kvetou roky!

Dostali jste řezané růže? Vyzkoušejte jednoduchý domácí trik, který bude zakořenit a můžete si ho užívat měsíce!

Pokud jste dostali kytici růží a pomalu, ale jistě začínáte uschnout a ztratit svou krásu, můžete zkusit malý domácí experiment. Pokud se jim to podaří, růže na okenním parapetu se zakoření a později je můžete přesunout do zahrady k ostatním růžím.

Jak na to?

Vezměte ostrý nůž a odstraňte horní část růže. Také odřízněte spodní část a odstraňte všechny listy ze stonku, který vám zbyl. Řezaná část by měla být přibližně 20-25 cm dlouhá.

Aby se řezané růže zakořenily, přinášíme vám 3 nejlepší domácí metody. Neváhejte a vyzkoušejte každý s jiným zápiskem.

Připravte roztok obsahující kvasinky. Použijte 1 mg kvasinek na 1 litr vody. Namočte řízky do roztoku na asi 1/3 řízků a nechte je v něm 1 den. Poté opláchněte teplou vodou a přeneste na parapet v nádobě s vodou tak, aby dosáhla maximálně ½ řízků. Necháme to na slunném místě v bytě při pokojové teplotě. Pravidelně měníme a doplňujeme vodu tak, aby vždy dosáhla přibližně ½ řízků.

1 lžičku medu rozpusťte v 1 litru vody. Namočte řízky do tohoto roztoku tak, aby roztok dosáhl přibližně 1/3 řízků. Poté převeďte do nádoby s čistou vodou jako v předchozím případě (nemusíme opláchnout teplou vodou).

Přidejte 10 kapek čerstvé šťávy Aleo vera do litru vody. Aloe urychluje růst kořenů a posiluje „imunitu“ řízků. Voda by měla zasahovat do řízků. Vždy ji doplňujeme tak, aby neklesla pod tuto úroveň. Po 10 dnech přidejte dalších 5-7 kapek šťávy z aloe.

Když řízky uvolní dostatečně silné kořeny, jednoduše je přesadí do květináče se substrátem. Až přijde jaro, přesuňte je venku a později je přesuňte do zahrady k ostatním růžím. Případně si můžete vybrat růst pouze v květináči – volba je na vás!

Trik k nezaplacení od zahrádkářů

S pěstováním řezaných růží přímo od pěstitelů je spousta různých zkušeností. Pravda je, že tato metoda nemusí vždy fungovat, ale na druhé straně nemáte co ztratit. Když useknou růže a ztratí svou krásu, skončí stejně v koši. Tímto způsobem můžete zkusit uchovat jejich krásu po dlouhou dobu.

Nejúspěšnější je zakořenění okvětních lístků růží s červenými nebo růžovými květy, zatímco nejméně úspěšné je zakořenění bílých, žlutých, namodralých nebo oranžových květů a různých odrůd. Riziko také vzniká, když je růže ošetřena chemickými látkami proti chorobám a škůdcům.

Největší šance na zakořenění je na jaře, v létě nebo v září. Pokud zvolíte jiný čas, může to uspět, ale trvá déle a úspěch zakořenění není tak vysoký.

Nejúspěšnější zakořenění je v případě růží, které mají pupeny. Pak má rostlina největší sílu, kterou potřebuje k vytlačení kořenů. Pokud je růže ve váze po dobu jednoho týdne nebo déle, není již vhodná pro zakořenění. Stát by měl mít maximálně 2-3 dny.

Jak to udělat?

Nejdříve potřebujeme střední část růže – horní s květinou a dolní kostku. Střední část je nejsilnější – horní řez je rovný, spodní šikmý. Řez by měl být těsně pod pupeny. Roztrháme listy a také můžeme trny odstranit, protože je nepotřebujeme k zakořenění. Výjimkou jsou listy, které jsou umístěny těsně pod řezem. Pokud jsou zdravé, můžeme je nechat na prkně.

Řízky mohou být zakořeněny v půdě nebo vodě. V obou případech je více než žádoucí používat biostimulanty. V případě zakořenění v půdě používáme zakořenovací stimulátory nebo tablety s aktivním úhlem, které rozmělňují a ošetřují spodní část řízků práškem. Použijeme-li tekutý stimulátor a potom vložíme řízky do půdy, je nutné, aby řízky byly v ní namočeny alespoň 12 hodin.

Při zakořenění ve vodě je nutné vodu pravidelně měnit a přidávat biostimulanty. Když se kořeny objeví, jednoduše vložíme řízky do půdy.

Potřebujeme

Jako stimulátor zakořenění tekutin můžeme použít:

  • Šťáva z aloe vera (20 kapek na šálek)
  • Med (1 čajová lžička na 1 sklenici vody)

Typ pěstitele:

Lžičku medu smíchejte s lžičkou dřevěného popela a 2 lžičkami šťávy z aloe vera. Nechte 24 hodin stát v lednici. Poté smíchejte tuto směs se sklenicí vody (ideálně destilovanou) a do ní vložte řízky na 12 hodin.

Poté odřízněte řízky do substrátu bohatého na živiny smíchaného s pískem a přikryjte plastovým sáčkem nebo fólií. Převedeme na slunné a teplé místo (řízky vyžadují hodně světla). Náš tip: je dobré umístit kousky polystyrenu na dno nádob, do kterých nalijeme substrát – půdu namočíme a potom na ni položíme substrát.

Nezapomínáme na pravidelné větrání a zalévání. Substrát by nikdy neměl zcela vyschnout. Pokud se rostlinám daří, můžete je na začátku léta transplantovat do půdy nebo větších květináčů a uložit je na balkon. Během nejteplejších dnů musí být rostliny chráněny před poledním sluncem.

Na začátku můžete pomoci útržkům venku vytvořením mini skleníků vytvořených z horní části plastových lahví.

Speciální triky pro zakořenění růží

Zakořenění s listem aloe vera

Vše, co potřebujete, je 1 list aloe vera. Zajímá vás, jak ji používat? Sledujte to a výsledek vás určitě překvapí.

Postup

  1. Pojďme si přinést růže na začátku. Můžeme použít růže ze zahrady, nebo zkusit malý experiment s řezanými růžemi z obchodu. Ořízněte stonek ostrým nožem a odstraňte většinu listů.
  2. Proveďte mělké řezy v listu aloe vera na okraji. To jsou místa, kam vkládáme stonek růže.
  3. Potom stonek zasekněte do díry v aloe listu.
  4. A zasadte stonek do země jako obvykle. Takže rozdělíme listy se stonkem na kousky a zasadíme je tak, aby byly pod zemí.
  5. Aloe vera má antibakteriální a stimulační účinek. Pomáhá zakořenit růži a chrání ji před nemocemi.
  6. Růže nejen časem nezmizela, ale vyhnala nové listy a zkrášlila je. Brzy můžete transplantovat do zahrady nebo větší květináče!
  7. Uplynulo 90 dní a kořenový systém růže je již bohatý a zdravý. Už nenajdete kousek aloe – všechno se rozpadlo a bylo absorbováno ve formě živin. Kořenový systém je silný a soběstačný.

Video návod

Zakořenění růží pomocí brambor

Na první pohled to zní zvláštně a vypadá to stejně divně, ale tento trik může být zajímavým experimentem. Je to tím, že brambor poskytuje řízkům dostatek vlhkosti a živin, aby byl schopen úspěšně zakořenit a dále se vyvinout v krásu. Pro přípravu řízků proveďte šikmý řez pod spodními pupeny rostliny. Útržky by měly být asi 15-20 cm dlouhé a silné jako tužka. Vložte řízky do brambor a zasadte je do půdy.

Po výsadbě je vhodné odříznout řízky plastovou lahví a pravidelně je zalévat.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *