Jak vyprat utěrky, aby opět zářily čistotou

Praní zašpiněných utěrek bývá podobnou slabinou údržby domácnosti jako hledání ponožek do páru. Vynechme reklamy na zázračné prací prostředky a pojďme se inspirovat lidovými triky, které opravdu zabírají.

V první řadě je potřeba utěrky udržovat v čistém stavu už během vaření a úklidu kuchyně. Pokud je budeme používat výhradně k utírání umytého nádobí, nebudou mít šanci se hned tak ušpinit. V praxi ale utěrky bývají tím prvním, po čem sáhneme, když se něco rozlije nebo zapatlá. V tom případě utěrka patří do pračky nebo aspoň do teplé vody ještě týž den, aby skrvny nezaschly.

Bílé utěrky se dají prát na 90°C, spousta lidí dnes ale praní při vysokých teplotách odmítá, protože je to neekologické. Šetrnější je namočit flekaté utěrky do lavoru či kýble s horkou vodou, ve které jsme rozmíchali hrnek prášku na praní, dvě lžíce sody a 2 lžíce oleje. Poslední přísada zní možná trochu nelogicky, ale olej k sobě dobře váže nečistoty. Když pak utěrky propláchnete a vyperete na 40 – 60°C, mastné nijak nebudou.

Ještě jednodušší a levnější řešení nabízí žlučové mýdlo. Namočené utěrky jím potřete po obou stranách, promněte v rukou a ponechte ve vodě až do chvíle, kdy máte naplánováno praní. Žlučové mýdlo nejčastěji seženete v tuhém stavu, ale prodává se i jako tekutý přípravek nebo ve formě mýdlových vloček.

Na internetu také najdete « zaručený trik », spočívající v ohřívání utěrky v mikrovlnce. Utěrka se má namočit, namydlit, vložit do sáčku a nechat minutu a půl v mikrovlnce při středním výkonu. Podobné experimenty bohužel v praxi často končí hořící utěrkou a začouzenou mikrovlnkou, takže je nemůžeme doporučit.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *