JAK SI ROZMNOŽIT MUŠKÁTY

Kořenový bal

Rozmnožování muškátů podzimním řízkováním se hodí pro ty, kteří mají problém s místem při zazimování. Malé zakořeněné řízky nepotřebují totiž tolik prostoru jako velké rostliny. Měkké řízky s nevyzrálým pletivem špatně zakoření, a často je napadá hniloba a plísně. Volíme proto zdravé silné mateřské rostliny, z nichž řízky odebíráme. Používáme k tomu ostrý nůž nebo nůžky, ale řízky můžeme někdy i ulamovat (lépe se odlamují ty z dobře zalitých rostlin).

Řízky muškátů pustí kořeny stejně dobře z kterékoli části rostliny. Měly by být dlouhé asi 10 až 15 centimetrů a měly by mít 2 až 3 páry listů. Spodní strana řízku by měla končit v místě kloubu (kolínka). Řízky zbavíme listů, které by se mohly dostat do kontaktu se substrátem, ideální je ponechat 1 až 2 zdravé lístečky. Spodní okraj řízků namočíme do práškového stimulátoru a zapíchneme do hloubky 2 – 3 cm po 4 až 5 kusech do čistých květináčů s průměrem 8 až 10 centimetrů. Substrát používáme vždy čerstvý, nejlépe ten, který je určený na výsevy a rozmnožování.

Termín odběru

Dodržování vhodného termínu zvyšuje šanci na úspěch. Pro každou kategorii je vhodný jiný termín:

  • anglické muškáty je nejlepší rozmnožovat brzy na jaře nebo koncem léta,
  • z převislých a vzpřímených druhů odebírejte řízky na jaře nebo na podzim,
  • botanické muškáty rozmnožujte na začátku vegetace.

Péče o řízky

Řízky dáme na světlé místo, v prvních třech až čtyřech týdnech by měly být v teplotě kolem 20 až 22°C. Po zakořenění (2 – 6 týdny) ji postupně snižujeme na 10 až 15°. Zaléváme je opatrně do misky, teprve když zakoření, můžeme jednou týdně přidat do zálivky hnojivo s vyšším obsahem dusíku na podporu růstu. Rostlinky, které už vyženou kořeny, přesadíme do samostatných květináčků, kde vydrží až do jarní výsadby. Během zimních měsíců několikrát zaštipujeme, abychom docílili rozvětvení rostliny. Někdy nám stonky zčernají, nebo se objeví i larvy smutnic (černých mušek), které požírají mladé kořínky a způsobují zahnívání a úhyn zakořeněných řízků. Nejčastější chybou je nesterilizovaný substrát a nadměrná vlhkost.

A ještě jedna dobrá rada navíc

Řízky uložíme na jeden den na chladné místo – u botanických sukulentních muškátů můžeme nechat řízky zaschnout i týden.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *