Jak se zbavit krtka: Zaútočte na jeho čich a vysaďte tyto rostliny, nesnáší je

Krtek obecný (Talpa europaea)

Máte na zahradě krtka? Vyžeňte ho! Přestože jde o docela roztomilého tvora, může napáchat pěknou rotyku. Jak se ho nejlépe zbavit? Použijte ty správné nástrahy a zbraně, které nemá rád a které mu nevoní.

Už vás unavuje věčný boj s krtkem? Poradíme vám, jak se ho konečně zbavit, aniž byste mu museli ublížit. Jde o chráněné a užitečné zvíře, a tak jedinou možností je jeho vypuzení z vašeho pozemku. Krtek vytváří pod zemí velmi rozsáhlý labyrint chodeb, takže z jedné hlavní chodby vede celá síť menších postranních chodbiček. Je to pohroma pro všechny zahradníky, protože krtci poškozují nejen kořeny rostlin, ale jejich krtince narušují i vzhled celé zahrady.

Krtci jsou i prospěšní

Víte proč? Jsou skvělými lovci hmyzu a mnohých škůdců, takže tím na druhou stranu pomáhají k čištění vaší zahrádky. Klidně se může stát, že škody způsobené krtkem mohou být ve výsledku nicotné, oproti těm způsobeným škůdci, kterých by vás jinak krtek zbavil. Proto vždy zvažte situaci, co je lepší. Nejaktivnější jsou krtci během ranních hodin. Půda zrytá krtkem se navíc často propadá, buďte proto opatrní, snadno byste si mohli třeba zvrtnout nohu.

Krtek vytváří pod zemí velmi rozsáhlý labyrint chodeb, takže z jedné hlavní chodby vede celá síť menších postranních chodbiček.

Krtek obecný (Talpa europaea)

Známý hmyzožravec menšího vzrůstu má své válcovité tělo perfektně přizpůsobeno pro pohyb pod zemí, kde tráví většinu svého života. Má roztomilou špičatou hlavu s malým růžovým čenichem, tělo pokryté hustou hnědočernou srstí. Jeho mohutnější přední nohy jsou vyvrácené do stran a vybavené velkými drápky. Živí se zejména různými larválními stádii hmyzu, žížalami nebo drobnými obratlovci. Krtek váží 80 až 120 gramů a denně spořádá potravu o téměř polovině své hmotnosti. Má velmi špatný zrak, ale oproti tomu zase skvěle vyvinutý čich a sluch, díky kterému vyhledává v zemi svou potravu.

Jak se krtci rozmnožují

Samice vrhne na jaře většinou mezi třemi až osmi mláďaty, která se rodí slepá a sají mateřské mléko. Po 3 týdnech mladí krtci prohlédnou, a za další tři týdny už si většinou sami loví potravu. Zpravidla se dožívají 2 až 5 let.

Krtci jsou pod ochranou zákona

V případě, že se u vás krtek usídlí, myslete na to, že je zákonem chráněný a vztahuje se na něj zákon na ochranu zvířat proti týrání. Kdyby vám bylo prokázáno jeho porušení, mohla by vás čekat pokuta ve výši až 50 tisíc korun.

Dbejte na prevenci

Nejefektivnější formou, jak se zbavit krtka na zahradě, je vždy situaci předcházet. Zkuste zavést některá z preventivních opatření. Sekejte pravidelně trávu, protože krtek má rád neudržovaný terén a nemá rád hluk. Stejně tak i několikaletý neudržovaný kompost je pro krtka skvělým lákadlem.

Zaútočte na krtčí čich, který je poměrně citlivý. Proto se vyplatí vysadit v zahradě ty správné rostliny. Velice osvědčený je pryšec křižmolistý, afrikán a měsíček.

Zaútočte na krtčí čich, který je vysoce citlivý. Proto se vyplatí vysadit v zahradě ty správné rostliny. Velice osvědčený je pryšec křižmolistý, afrikán a měsíček.Zdroj: shutterstock.com

Vysaďte to, co krtkům nevoní, odpudí je to!

Zaútočte na krtčí čich, který je vysoce citlivý. Proto se vyplatí vysadit v zahradě ty správné rostliny. Velice osvědčený je pryšec křižmolistý, afrikán a měsíček. Skvělé výsledky vám zaručí i listy černého bezu, které stačí nastrkat do krtčích chodbiček. Krtci jsou také velmi citliví na vůni citronové kůry, sleďů, tvarůžků nebo listů ořešáků. Zcela určitě si pořiďte i bazalku, levanduli, mátu a perfektně funguje i česnek.

Zdroje: www.cestakbydleni.cz, www.forum.pasti.cz, www.dumazahrada.cz

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *