Jak prát boty v pračce, aby se neponičily? Dejte na „vertikální metodu“ a vyndáte je jako nové

Silně znečištěné boty můžete bez obav vyprat v pračce. Stačí při tom myslet na několik zásad, které předejdou poškození či zničení obuvi.

Problém jak vhodně vyčistit špinavou obuv pravděpodobně řešil každý z vás. Znečištěnou podrážku lehce otřete vlhkým hadříkem, nebo ji myjete pod teplou vodou, avšak svrchní část boty tak snadno vyčistit nelze. Ve chvíli, kdy selže ruční čištění, se pravděpodobně uchýlíte k vyprání v pračce. Ačkoliv se praní obuvi může zdát na první pohled jednoduché, skrývá řadu nástrah, které mohou vaši obuv nenávratně poškodit. Zjistěte, který postup je nejšetrnější a na co všechno byste měli před zapnutím pracího programu myslet.Reklama

Zaměřte se na materiál

Materiál, z něhož jsou boty vyrobené, je základní informací k jejich efektivnímu čištění. Jiný postup budete volit při praní látkové, semišové nebo kožené obuvi. Zatímco kožená obuv je na poškození nejnáchylnější a měla by se čistit pouze navlhčeným hadříkem – a v případě větších nečistot speciálním mýdlem na kůži, plátěné boty můžete bez obav vyprat v pračce. Dlouhého máčení se nicméně vyvarujte u obuvi ze semiše – zkroutila by se. Na její čištění lépe poslouží jemný kartáček a speciální mýdlo či pěna.

Látkové a plátěné boty tedy můžete buď vydrhnout kartáčem a mýdlovou vodou, nebo je můžete jednoduše vyprat. Do pračky nicméně nevkládejte starší páry obuvi, nebo ty, které mají více lepených částí. V obou případech hrozí riziko jejich poškození nebo úplného zničení. Aby se vám boty uspokojivě vypraly, je důležité dodržet určité zásady. První z nich je předepírka podrážek. Ty před vložením obuvi do pračky nejprve důkladně vyčistěte – postačí vám k tomu například starý kartáček a trocha pasty na zuby.

Jak správně prát boty v pračce

Jakmile máte podrážky vyčištěné, vyjměte z bot vložky. Ty vyperte ručně v roztoku vody a pracího prášku – vložky budou čisté a voňavé. Aby uschly, položte je například na topení nebo je nechte vysušit na čerstvém vzduchu. V dalším kroku z bot vyndejte tkaničky – ty vyperte zvlášť se stejně barevným oblečením, předejdete tak jejich zaprání. Jakmile máte předchozí kroky hotové, přejděte k odmaštění obuvi (bez tohoto kroku by se nevypraly odolné skvrny a špína).Reklama

Do kýble s vlažnou vodou a trochou mycího prostředku na nádobí vložte obě boty a rukou je omyjte. Až budete mít obě boty odmaštěné, přemístěte je do pračky. Obuv perte vždy na jemný program, na 30 °C a na co nejnižší otáčky. Vyprané boty vždy nechte vysušit samovolně na slunci nebo poblíž topení. V žádném případě je nevkládejte do sušičky – mohly by se nenávratně poškodit.

Abyste předešli otlučení bot během praní, můžete vyzkoušet jednoduchý trik. Kromě běžně používaného umístění bot do pracího pytle, je můžete za tkaničky přiskřípnout do bubnu pračky. V tomto případě tkaničky z bot nevyvlékejte celé, ale pouze částečně. Následně je přivřete do dveří bubnu tak, aby jejich konce zůstaly venku – tak udržíte boty během praní ve vertikální poloze a předejdete jejich otlučení a deformaci.

Jakým způsobem čistíte své boty?

Zdroj: TheSpruce

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *