Nasypala do záchodu tuto přísadu a nyní to dělám také. Zkuste i vy tuto radu.

Nasypala do záchodu tuto přísadu a nyní to dělám také. Zkuste i vy tuto radu.

Existuje několik univerzálních pomocníků, na které se v domácnosti můžete spolehnout. Nejčastějším je ocet, citron nebo jedlá soda. Dají se využít všestranně, a proto jsou velmi praktické. Podobně funguje i další zázrak jménem borax. Ten si totiž rozhodně zaslouží do této skupiny také zařadit. Dokáže vám pomoct víc, než si myslíte. Pojďte se na jeho výhody blíže podívat.

Látka s tajemným názvem

Borax je známý také jako boritan sodný, tetraborát sodný nebo tetraboritan sodný. Prodává se samostatně jako surovina nebo ve směsích, nejčastěji ve formě hnojiva. Jeho název zní nebezpečně ale nemusíte se bát. Rozhodně nejde o nějakou toxickou látku. Jedná se o přírodní sůl slabé kyseliny borité, jeho toxicita je proto opravdu velmi nízká.

Velkým hitem je také u dětí. Je totiž vhodný k výrobě dětmi tolik oblíbeného slizu. Pokud hledáte novou zábavu pro děti, do které je také zapojíte, zkuste si s nimi vyrobit vlastní sliz. Uvidíte, že je touto zábavou dostanete. Zbylou část boraxu ale uschovejte na použití v domácnosti.

Bělení prádla a praní

Zašlé a obnošené oblečení řešíme tu a tam všichni. Pokud se jedná o váš velmi oblíbený kousek, kterého se nechcete vzdát ani při zašedlých nebo nažloutlých skvrnách, vyzkoušejte bělení boraxem. Zkuste barvu bílou barvu obnovit pomocí velmi horké vody, boraxu, mycího prostředku a pracího prášku. Dokonce z něj někteří připravují prostředek na praní, který používají běžně po celý rok. Jeho využití je opravdu široké a u praní vám může také skvěle posloužit.

Nežádoucí návštěvníci

Díky boraxu se zbavíte i nežádoucích hostů. Pomůže vás zejména v boji s mravenci a myšmi. Je totiž hlavní složkou mnoha insekticidních přípravků. Pokud jej budete mít doma, snadno si připravíte vlastní kdykoliv budete potřebovat. V případě mravenců stačí borax smíchat s teplou vodou a sladidlem, v roztoku namočit bavlněné kuličky a rozmístit je do míst, kde se vyskytují mravenci. U myší stačí sypat borax podél stěn. Díky tomu zabráníte, aby se myši k vašemu domu jen přiblížily.

Vydrhne odolné nečistoty

Borax je perfektní i k univerzálnímu čištění i opravdu odolných nečistot. Skvěle pomůže například při čistění toalety. Stačí malé množství rozsypat so mísy, nechat působit přes noc a ráno vyčistit kartáčem. Nerez a podobné povrchy můžete čistit pastou smíchanou z boraxu a citrónu, případně můžete přidat i jedlou sodu.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *