2 nejúčinnější způsoby, se kterými bude vaše orchidej růst během celého roku.

Orchidej je velmi populární mezi zahrádkáři. Je nádherná když rozkvete a proto se nejednou stává i dárkem k narozeninám. Zatímco kvete je krásná, jak se však dopracovat ke krásné květině, když odmítá rozkvést či růst?

Známe dva způsoby, které by vám mohly pomoci k tomu, aby vaše orchidej kvetla během celého roku.

Důležité však je dodržovat potřebné kroky a nezkoušet tyto pokusy na mladých rostlinkách či na ty, které už odkvetly.

První metoda se zaměřuje na teplotu.

Orchidej je známá tím, že náhlé teplotní změny její nedělají dobře. Ideální pro ni je, pokud noční teplota je maximálně o 6 stupňů nižší než ta pokojová. Pokud ji však vystavíte menšímu teplotnímu šoku prostřednictvím stimulace teplotních změn, pustí své pupeny.

Tuto metodu doporučujeme vyzkoušet v jara, kdy je noční teplota stabilní kolem 16 – 18 ° C. Vezměte svou rostlinu venku na balkon a nechte ji tam celou noc a i během dne. Sluneční paprsky její zahřejí listy a v noci se ochladí. Tak dostanou dostatek oxidu uhličitého, který pomůže kořenům, listem i pupenům. Takto to praktikujte 2 týdny.

Také je možné vyzkoušet to iv létě či na podzim. Avšak v létě rozdíl mezi denní a noční teplotou není velký a na podzim je intenzita slunce stále slabší a slabší. Proto doporučujeme jarní období. Připomínáme však, že pokud vaše péče během roku nebyla ideální, nemusí to dopadnout podle vašich očekávání.

Druhá metoda se soustřeďuje na sucho.


Tuto metodu lze prakticky aplikovat na každou orchideu a v každém ročním období, za každého počasí i za méně příznivých světelných podmínek. Interval zalévání průběh v rozpětí jednoho až dvou měsíců.

Důležité je změnit interval zalévání. Pokud jste například dosud zalévaly orchideu každé čtyři dny, tak to nyní zvyšte na každých osm. Když kořeny a podklad dobře vyschnou, počkejte ještě další čtyři dny nebo i více a až potom květinu zalijte.

Během této metody nestříkejte vodou rostlině kořeny ani listy. Vylučte i hnojiva či horkou sprchu. Když se objeví očekávaný poupě, změňte režim zavlažování na normální. Pokud se stonek objeví na podzim nebo zimu, je důležité aby měla dostatek světla. Světlo stačí nasměrovat na vrchol rostliny, aby se zbytek zbytečně nepřehříval. Vyhněte i i hnojení.

Pokud se rozhodnete pro jednu či druhou metodu, nemusíte se bát, že své rostlince nějak ublížíte. Takové procesy probíhají i ve skutečné přírodě a pokud je vaše orchidej zdravá, tak jí tyto metody nemohou uškodit. Navíc pokud se pokusíte pochopit potřeby vaší rostlinky, odvděčí se vám novými pupeny.

Přečetli jste si článek až do konce? Zaujal Vás? Potom můžete práci redaktora odměnit tím, že dáte článku na Facebooku lajka nebo jej budete sdílet děkujeme.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *