Přidejte při praní do pračky kuličku alobalu. Vaše oblečení vám poděkuje

Fotografie: Freepik

Myslíte si, že víte o praní úplně všechno? To jistě přidáváte k černému prádlu zmuchlaný alobal? Ne? Jistě znáte všechny programy, které umožňuje vaše pračka, chápete režimy zkráceného nebo ekologického praní, správně nastavujete otáčky při odstřeďování pro různé druhy prádla, ale existují také další triky, které usnadní praní jako zmiňovaný alobal. Které další vychytávky to jsou?

Alobalové koule

Přidáním koulí vyrobených ze zmuchlané hliníkové folie do pračky zamezíte přichytávání chloupků, vlasů nebo prachu na oblečení. Hliník totiž pomáhá odstranit statickou elektřinu z oblečení, díky tomu bude černé oblečení opravdu dokonale vyprané bez jediného smítka, které by ulpělo na vypraných kouscích.

Aspirin namísto bělidla

Po čase některé prádlo žloutne, jedná se hlavně o lůžkoviny, ručníky nebo utěrky, na kterých zůstávají i po praní viditelné skvrny. Prádlo ztrácí bělost a je vhodné jej vybělit. Vyzkoušejte příště namísto bělidla použít aspirin. Rozdrťte několik tablet a přidejte je k pracímu prášku. Vhodné je také prádlo namočit do vody na noc a rozpustit do lázně na 1 litr vody 1 tabletu. Prádlo bude zase bělostně zářivé.

Fotografie: Freepik

Káva pro obnovu černé barvy

Barevné oblečení, obzvláště černé barvy, ztrácí po pár praních barvu a takzvaně vyšisuje. Jak tomu zamezit? Přidejte velký hrnek rozpustné kávy do bubnu s černým oblečením. Oblečení nevybledne a zůstane černé. Tuto metodu však lze použít pouze na černé oblečení.

Tenisky perte v sáčku

Jak se pyšnit čistými teniskami? Pračka si s nimi poradí a zbaví je skvrn i zápachu, ale je dobré je před praním co nejvíce rozevřít a též vyšněrovat tkaničky. Vyjměte také vložky a dovnitř tenisek můžete nalít trochu peroxidu vodíku, zbavíte se tak zápachu a možných bakterií. Následně vložte do speciálního sáčku na prádlo a dejte prát na vybraný prací cyklus.

Malé věci patří do sáčku

Obdobně jako tenisky je vhodné vložit do speciálního sáčku také veškeré drobné oblečení, jako jsou ponožky, silonky, kalhotky, ale také podprsenky. Tento prací pytel si můžete vyrobit ze starého povlečení na polštář.

Vyčistěte pračku

Pračkou sice protéká voda a prací prášek, to však neznamená, že je čistá. Každým praním se totiž pračka zanáší nečistotami, vodními usazeninami a další špínou. Pravidelně proto pračku vyčistěte roztokem z jedlé sody a vody v poměru 1:1. Otřete roztokem buben, gumové těsnění, přihrádky na prášek a aviváž a nechte působit alespoň 30 minut. Na závěr propláchněte pomocí krátkého pracího cyklu a odstraňte nečistoty také ze sítkového filtru.

podívej se na tohle video:

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *