Tuto jednoduchou radu ocení každý zahrádkář: Jak vypěstovat hlávky česneku velké jako jablka, nakrmte jejich tímto zázrakem!

Tuto jednoduchou radu ocení každý zahrádkář: Jak vypěstovat hlávky česneku velké jako jablka, nakrmte jejich tímto zázrakem!

Pokud si ve své zahradě pěstujete česnek, tuto radu vyvážíte zlatem. Je to velmi jednoduché a díky tomu se můžete těšit na bohatou úrodu.

Tajemství tkví v tom, že zakrýt záhony česneku slámou.

Česnek miluje vlhkou půdu a sláma zajistí, že půda neztvrdne a bude lépe absorbovat vláhu. Jako první si však zeminu okopte, aby se trochu provzdušnila.

Potom přikryjte asi 2-3 centimetrovou vrstvou slámy. Díky slámě bude mít česnek příjemné teplo a zároveň hnojivo. Rovněž udržuje vláhu, což znamená, že budete moci méně zalévat a ušetříte čas i peníze.

Takto bude mít česnek ideální podmínky a můžete se těšit na bohatou úrodu a velké hlávky česneku!

Tipy od zkušených pěstitelů

  • když ze země vykouknou první listy česneku dejte rostlinkám hnojivo s obsahem dusíku. V 10 litrech vody rozpusťte 1 lžíci močoviny a aplikujte na řádky. Já dávám 7-10 l na jeden metr čtvereční.
  • když listy česneku dosáhnou výšku 10-15 cm, dohrňte zeminu z cibulky a posypte dřevěným popelem. Potom opět zahrňte půdou. Tuto proceduru opakujeme i když se objeví palička (já ji nazývám šíp :-)). Jinak půdu neokopáváme ani nekyprím.
  • když se hlavičky začne spirálovitě stáčet, odstraňte je a nechte jen pár, na nich uvidíte, kdy je čas na sběr česneku (hlavičky je lepší sbírat dříve, než jsou docela stočené, česnek se tak zbytečně nevyčerpává a energii věnuje tvorbě plodu). Z do oblastí si můžete udělat výbornou česnekovou pastu, je plná vitamínů.
  • když se začnou hlavičky, které byly dříve stočené narovnávat a objeví se na nich prasklinky, je čas na sběr. Nenechte hlavičky celkem se rozpadnout a přesušit. Tehdy má česnek sklon zpráchniví a je náchylnější i nemoci. Na česneku nepaličáku je nejlepší období pro sběr, kdy listy začnou žloutnout a nať polehávat.
  • Zachycovat během slunečných dní a česnek nechte 2-3 dny na řádku proschnout. Pak můžete přeložit do bedniček a nechat proschnout v interiéru.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *